Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






lauantai 14. syyskuuta 2024

Nostopainosumu M27 6.9.2024

 

Planetaarinen Nostopainosumu M27 etäisyys n. 1250 valovuotta

Vaikka aikaa näyttäisi kuluneen tovi jos toinenkin kun viimeksi tänne blogiini kirjoittelin tai kuviani julkaisin niin tämä ”tähtiharrastus” ei ole tokikaan kokonaan hiipunut. Se on vain hieman muuttanut muotoaan. Kirjoja ja julkaisuja on lueskeltu ahkeraan ja välineistöä on koko ajan hieman päivitelty ja viritelty paremmaksi ja yksinkertaisemmaksi käyttää. Tähtitaivasta on tutkiskeltu aina kun aikaa on siihen vähänkään ollut käytettävissä, mutta varsinaista tähtivalokuvausta en ole ajan tms. puutteen vuoksi saanut valitettavasti aikaiseksi. Kelitkään eivät toki ole aina suosineet ja vallankaan silloin kun itselläni olisi ollut mahdollisuus itse ”suoritukseen”.

Nyt kuitenkin päätin näin syksyn pimeyden lähestyessä, mutta kesäisen lämmön vielä helliessä työntää kuvauskalustoni kaikessa komeudessaan kirkkaan ja pimeän tähtitaivaan alle. Tavoitteenani oli saada kuvatuksi Nostopainosumu M27, joka sopivasti olisi noin klo 22:19 korkeimmillaan etelän taivaalla. Pimeyskin tuolloin jo alkaisi riittämään kuvaamiseen.

Aiemmin olen jo kertonutkin suurista haasteista, jotka tähtikuvaukseen tällä hyvin ”puurikkaalla” tontillamme on. Siksi kuvaussessio sekä kohde vaativat erityisen huolellista suunnittelua, jotta hyvin lyhyiksi jäävillä kuvausaikaikkunoilla saisi edes jotain tallennetuksi valituista kohteista. Messierin M27 sai tällä kertaa luvan olla sellainen.

Kalustoa viritellessä ”touhuni” herätti naapurustossakin mielenkiintoa ja ohikulkijatkin halusivat käydä jutulla tai ihmettelemässä laitteitani. Tähtitiede yleisesti ja siihen liittyvät välineet tuntuivat kiinnostavan erityisen kovasti kulkijoita. 😊

Kuvauskalustona päätin käyttää jälleen tuttua ja toimivaa syväntaivaan kuvaukseen soveltuvaa kaksikkoa eli ZWO 294MC Pro kameraa ja 80/520 F6.5 Quadruplet-putkeani. Jalustana yhä CPC 1100XLT ja suotimena juuri avaruus.fi-foorumilta hankkimani OSC-värikameraan soveltuva ZWO Duo-Band suodin, joka tuntui toimivan todella hyvin, vaikka kuvaus tapahtuikin käytännössä katuvalon alla. Planetaariseen n. 1250 valovuoden etäisyydellä olevaan ja noin 2,5 valovuoden kokoiseen sumuun tuo suodin tuntui soveltuvan erittäin hyvin tuoden sumun mukavasti esiin ja taustataivaskin suodattui ylimääräisestä valosaasteesta kelvokkaasti.

Ohessa koko kennon tuottama kuva sumusta ja ympäröivistä tähdistä sekä pari ”cropattua” versiota.

Valotusta kuvassa on yhteensä 1h 53min. (21 x 300 s. + 1 x 500s.) gain 120 ja kenno -10. Flätit, darkit ja biasit on vähennetty. Kuvankäsittely ASI DeepStack + Photoshop.