Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






lauantai 14. helmikuuta 2015

VI CCD / Digikameratapahtuma Hauholla 6-8.2.2015


Helmikuun 6-8 päivä järjestettiin Lautsian lomakeskuksessa, Hauholla jo 6. CCD /Digikamera tapahtuma, johon minäkin jälleen osallistuin. Tämä oli itselleni vasta kolmas kerta kun pääsin mukaan kyseiseen tapahtumaan. Tälläkin kertaa paikalla oli runsaslukuinen joukko tähtiharrastajia ja tähtivalokuvauksesta kiinnostuneita. Alan konkarit esittelivät ja opettivat erilaisia ohjelmia, jotka helpottavat tähtikuvaajaa saamaan aikaiseksi parempia tähtivalokuvia. Esillä olivat mm.

- Pixinsight http://pixinsight.com


- Main Sequence Software http://www.mainsequencesoftware.com/

Esittelyssä oli myös itelescope.net, jonka avulla kuvia voi ottaa myös etäkäytöllä vaikka Australiassa sijaitsevalla kaukoputkella pientä maksua vastaan.

Lauantaipäivän intensiivisen opiskelun kruunasi illalla kirkas tähtitaivas, jota porukalla ihastelimme pimeyden keskellä. Tapahtuman "moottori" eli Auvisen Antti sammutti vieläpä ulkovalotkin Lomakeskuksen pihalta, jotta saimme vieläkin otollisemmat olosuhteet havaintoihin. Hetken kun silmä oli adaptoitunut pimeyteen, saattoi nähdä jopa kauniin Linnunradan aivan selkeänä. Itseäni harmitti kun en ollut ottanut mukaani kaukoputkeani tai ylipäätään muuta kalustoa kuin tavallisen perusjärkkärini, sillä ne joilla laitteistot olivat matkassa pääsivät kuvaamaan esim. C/2014 Q2 (Lovejoy) komeettaa.

Kylmässä viimassa havaintoja tehden ja aikamme värjöteltyämme keräsimme laitteistot jälleen kasaan ja siirryimme rantasaunan lämpöön saunaoluet ja makkarat matkassamme. Saunan lämmössä olikin sitten mukava keskustella tehdyistä havainnoista yms.tähtitieteeseen / tähtiharrastukseen liittyvästä. Yön pimeyden ympäröidessä ja puuskittaisen tuulen viheltäessä rantasaunan nurkissa, nautiskelimme mukavasta ja rennosta tunnelmasta.

Seuraavan päivän aamuna, aamiaisen syötyämme, jatkoimme vielä hieman ohjelmistojen opiskelua sekä sovimme, että ensivuonna jälleen tavataan saman aiheen tiimoilta. Olipahan taas mukavaa olla mukana :)

2 kommenttia:

  1. Mukava reissu tosiaan, minulle taisi olla myös kolmas kerta. Ja ensimmäistä kertaa tapahtuman 6v historian aikana tähtitaivas näyttäytyi! Tervetuloa V-P tutustumaan tänne pellervo-observatorioon myös, jos Imatralle päin käy matka!

    VastaaPoista
  2. Mukava tapahtumahan tuo on aina ollut 😄
    Kiitos kutsusta. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka ovikellonne jonain päivän kilahtaisikin.
    Tervetuloa myös tänne Valkeakoskelle, jos vaikka perheesi kanssa jonain päivänä tästä ohi ajelisitte vaikkapa Ideaparkkiin ostoksille. Ideaparkkiin on meidän pihasta n. 15 min. matka.

    VastaaPoista