Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






maanantai 3. helmikuuta 2020

XI CCD Digi /Tapaaminen 31.1.-2.2.2020



Tähtikuvauksen harrastajat kokoontuivat jälleen kerran mukavan kokoisella joukolla Lautasian lomakeskukseen tutustumaan alan uusiin tuuliin, laitteisiin ja ohjelmistoihin. Edellinen vuosi olikin tapahtuman 10. eli juhlavuosi, joten nyt alkoi uusi kymmenluku myös tämänkin tapahtuman osalta.

Tällä kertaa tapahtuma oli miltei jäädä toteutumatta, kun aiempien vuosien vetäjä ja tapahtuman alullepanija Antti Auvinen ilmoitti sairautensa estävän häntä järjestelyistä. Onneksi Jari Pekka Savojoki päätti astua Antin jättämiin suuriin saappaisiin. Hän sai tuekseen myös järjestelytiimin ja näin jo tutuksi koettu tapahtuma saatiin toteutumaan.

Tämänkertaisen tapaamisen aluksi Lautsian Kartanoa pyörittävä yrittäjä Taina Toivettula toivotti tapahtumaväen tervetulleeksi, kertoen majoituksesta, saunomisesta ja muista käytännön järjestelyistä.
Tämän jälkeen Jari Pekka otti ohjat ja toivotti omalta osaltaan myös osallistujat tervetulleeksi ja kertoi hieman tämänkertaisen tapahtuman ohjelmistosta, järjestelytiimiläisen Jari Saukkosen kera. ”Saunamajurit” Arto Murtovaara ja Jussi Koponen kertoivat puolestaan saunomisen maksuista yms. siihen liittyvästä, sillä säännöt olivat hieman muuttuneet edellisvuosista.

Jari Pekka Savojoki toivottaa tähtikuvaajat tervetulleeksi
"Saunamajurit"Jussi Koponen ja Arto Murtovaara










Varsinaisen ohjelman ja luento-osuuden aloittikin sitten Samuli Vuorinen Tähtikuvien kalibroinnin perusteet osiolla. Saimme kuulla kuinka tähtikuvat tulisi kalibroida BIAS-, DARK- ja erityisesti FLAT-kuvilla, jotta niistä saadaan kyllin hyvälaatuisia.

Jari Saukkonen puolestaan jatkoi heti perään kertoen Pixinsight ohjelmaan tulleista uusista ominaisuuksista.

Välillä sitten nautiskeltiin lounasta Lautsian herkullisesta pitopöydästä. Huh, huh kylläpäs sitä tulikin taas syötyä röyh, röyh.

Vatsan täyttelyn jälkeen vuorossa olikin sitten Tapio Lahtisen osuus, jossa hän esitteli käyttämäänsä Astroart ohjelmaa. Hän kertoi, että kyseisellä ohjelmalla voi suorittaa aina kuvausprosessista kuvien käsittelyyn saakka lähes kaiken. Ohjelmalla on lisäksi mahdollista tehdä astrometriaa, fotometriaa, platesolvausta sekä ohjata kameraa ja kaukoputkea. Monipuolinen ohjelma, joka on ladattavissa netistä 165 € maksua vastaan. Mielenkiintoinen esitelmä ja mielenkiintoinen ohjelmakokonaisuus. Tuumin, että tuollahan voisin itsekin ohjata kaikkia laitteistojani. 
Tapio Lahtinen ja Astroart esitelmä
Jari Pekka ja reittiohje
Ja sitten kuinka ollakaan. Juuri kun lounaalla nautiskeltu vatsan täyte alkoi painella maan vetovoiman ohjailemana silmäluomiani alaspäin, Jukka Pekka ilmoitti raittiissa ulkoilmassa tapahtuvasta leikkimuotoisesta kisasta, jossa merkityn reitin varrelle oli sijoitettuna kysymystauluja, joissa kyseltiin lähes kaikenlaista avaruuslentoihin liittyvää 1 X 2 periaatteella. Reippailu räntäsateisessa ilmanalassa poistikin turhat unihiekat silmäluomistani ja jaksoin taas seurata keskittyneesti seuraavaa esitelmää, jossa Jari Saukkonen ja Arto Murtovaara esittelivät kameran kennon suoruuden säätöä sekä Newton putken kollimointia. 

Arto Murtovaara opastaa Newton-putken kollimoinnissa
Jari Saukkosen esitys kennon suoruuden säädöstä

Kahvitauon lomassa seurusteltiin ja vaihdettiin kuulumisia kuluneen vuoden osalta, todeten lähes kaikilla olleen hieman murheita huonojen kuvaussäiden johdosta. Myyntipöydillä olleet ”tähtihärpäkkeet” vaihtoivat omistajia ja puheensorinasta päättelin väen viihtyneen jälleen mainiosti CCD Digi tapaamisessa. 
Kauppa käy, kauppa käy. Ei myydäkään lyhyttavaraa niinkuin kaiharilla :)










Anttikin pääsi poikkeamaan tapahtumassa

Kahvittelun jälkeen Jarno Paananen kertoi Linux pohjaisista ohjelmistoista KStars ja Ekos, joilla voi myös ohjata kaikkea aina kuvauskalustosta observatorioon ja siltä väliltä RasPi. yhden piirilevyn tietokoneen avulla. KStars toimii planetaario-ohjelmana ja Ekos on sen laitteistoja käyttävä ohjausosa. Tämäkin kokonaisuus vaikutti erittäin mielenkiintoiselta, vaikka itselläni ei Linux ohjelmistoista olekaan minkäänlaista kokemusta.





Jarno Paananen ja KStars ohjelma
Ja ettei sitä vain pääsisi laihtumaan tälläkään reissulla niin herkullinen päivällinen odottelikin jo salin puolella tyhjävatsaisia ”tähtihemmoja”
Ruokailun jälkeen aloinkin jo hiljalleen keräillä kimpsujani ja kampsujani kiitellen tilaisuuden järjestäjiä mukavasta tapahtumasta jälleen kerran.
Itselleni tämä olikin jo 7. kerta kun olin mukana.
Kotimatkalleni sain taas paljon hyvää mieltä ja uusia mielenkiintoisia asioita plakkariini. Toivottavasti ensi vuonna tavataan taas.

Yhteiskuva osallistujista




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti