Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !


perjantai 14. toukokuuta 2021

Leijonan Tripletti M65, M66 ja NGC 3628 16.4.2021


Leijonan Tripletti M65, M66 ja NGC 3628

Ensimmäinen syväntaivaan kuvaussessio uuden ASI 294 kameran kanssa.

Näin keväällä pimeyttä ei enää tahdo riittää haluttua määrää, mutta päätin kuitenkin kokeilla mitä tuossa lyhyessä ajassa saisi aikaiseksi Leijonan tähdistön tripletistä.
Hämärän koittaessa virittelin CPC putkeni jalustan kohdalleen ja suuntasin sen selässä olevan 80/520 quadruplettini eteläisellä taivaalla sijainneeseen Leijonan tähdistöön ja sen galaksi kolmikkoon.
PHD 2 käskytti täsmällisesti CPC:n jalustaa ja ASI 294 MC Pro kameran ohjelma ”naksutteli” kuvaussuunnitelman mukaisesti kuvia em. galaksikolmikosta.
No täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että reilu ensimmäinen tunti meni kyllä säätöjen kohdalleen saamiseen, mutta kun gain yms. säädöt alkoivat pelittää, niin loppu olikin sitten kokolailla kuten edellä kuvaelin.
Kameran ensivaikutelma syväntaivaan kuvauksiin vaikuttaa todella hyvältä vaikkakin oheiseen kuvaan tarvittaisiin roimasti lisää kokonaisvalotusaikaa. Tällä kertaa valotusaika jäi auttamattomasti lyhyeksi puiden jo tullessa kohteen eteen, mutta eiköhän tuosta galaksit erota.

Negatiivikuva jossa Galaksi IC 2763

EDIT.17.05.2021
Lisäsin tähän postaukseen vielä negatiivikuvan tuosta väriversiosta. Siitä löytyy aivan kuvan ylälaidasta helpommin myös spiraaligalaksi IC 2763. Etäisyyttä sinne on tuollaiset 72 miljoonaa valovuotta kun nuo muut galaksit ovat n. 35 miljoonan valovuoden päässä.

Valotusaika yhteensä 25min. Kuvausputki TS Quadruplet 80/520, jalustana Celestron CPC 1100XLT, Autoguiding PHD2. Käsittelyt PixInsight + Photoshop.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti