Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Supernova SN 2013am M65, M13, M51 ja Saturnus 30.03.2013 - 01.04.2013

                                           Supernova SN2013am Galaksissa M65
                                  Pallomainen Tähtijoukko Messier 13
                                Pyörregalaksi M51 + IC 4277 + IC 4278 + IC 4623
                                                   Saturnus


Tähtiharrastusta ja Sydämentykytyksiä.
Noilla sanoilla voisi kertoa pääsiäisviikonlopun aprilliyön tapahtumista. Liekö sitten liian pitkä aika edellisestä tähtienparissa vietetystä yöstä vai olivatko mahdollisesti Trullit veemäisine taikoneen paluumatkalla Kyöpelinvuorelle mutta tämän kyseisen yön aikana tapahtui kaikki mahdolliset amatöörimäiset virheet mitä vain voi. Ihme kun yleensäkin jotain kuvia sain aikaiseksi, sen verran huonosti se alkoi.
No valotetaanpa hieman illan kulkua. Kello kahdeksan maissa virittelin suurta intoa puhkuen kalustoani pihalle päivällä tehtyjen kuvaussuunnitelmien kera. Aikomuksenani oli kuvata ainakin Supernovaa galaksissa M65, sekä kierteisgalaksia M51 ja pallomaista joukkoa M13 ja ehkäpä vielä kokeilla Saturnustakin mikäli keli on edes jonkinmoinen.
Itselläni kun ei vielä ole kiinteää jalustaa niin joudun jokaisen havainto / kuvauskerran kohdalla suorittamaan samat rituaalit eli kolmijalan suuntaus karkeasti wedgen kanssa pohjoiseen ja putki wedgen päälle. Tämän jälkeen odotellaan putken jäähtyessä illan pimenemistä ja kun pohjantähti on näkyvissä niin aloitan putken suuntauksen. Putken suuntaus itsessään on kapulan ohjeiden avulla noin 10-15 min juttu kaikkinensa mutta kun sählää niin sen saakin sitten tehdä muutamaan kertaan. Sattui nimittäin niin, että kun olin ensimmäisen kerran suuntauksen saanut kunnialla suoritetuksi niin tökkäsin hämäryyden keskellä virtajohdon irti juuri kun olin aloittanut ensimmäisen kuvauskohteen valotuksen. No kerta kiellon päälle tuumasin ja otin kameran irti fokuserista ja aloitin suuntauksen uudelleen. Mieleni valtasi Dejavu ja ajattelin, että aivan kuin olisin tämän juuri hetki sitten suorittanut ;)
Noin kymmenen hukatun minuutin jälkeen olin jälleen samassa tilassa kuin kuvausten alussa. Vielä kamera kiinni fokuseriin, pari koekuvaa kirkkaasta tähdestä ja jepulis tarkennus olisi taas kohdallaan. Siispä pieni pyyntö ohjauskapulalle, että olisitko ystävällinen ja kääntyisit kohteeseen Messier 13 kiitooos. Putki kiitoksen saattelemana alkoikin kääntyä iloisesti kohteen suuntaan aivan kuin se olisi odottanut käskyä jo pidemmän aikaa. Hetken suristuaan kevyesti se alkoi mouruamaan ja lopulta murisemaan kuin vihainen karhu. Mitä ihmettä? Mitä täällä tapahtuu ajattelin kunnes huomasin sammuttaa jalustasta virran. Jotain taisi jäädä pahasti johonkin väliin, mietin. Valojen sytyttyä ja sydämen lyöntien hieman tasaannuttua syylliseksi paljastui putken nostokahvan ympärille kiertynyt kameran remmi. Ajattelin, että kantaisinko vain laitteet kiltisti sisälle ja kuvailisin maybe some other night?
Ei, ei hitossa, eihän tässä vielä luovuteta kun ilta on vasta nuori. Suoritetaanpa tuo suuntaus vielä kerran niin että heilahtaa. Kamerasta remmi irti Check!  Putki suunnattu Check!   Kamera tarkennettu Check! Johtojen yms. vermeitten kiertyminen estetty Check! Siirtokäsky kohteeseen annettu ja PHD-Guiding toiminnassa ja vot, vihdoinkin ensimmäinen ruutu valotuksessa eikä siihen mennyt kahtakaan tuntia .) Mutta mitäs nyt? Kameran ohjelmoitava kaukolaukaisin ei toimi. Kamerahan valottelee miten sattuu. Jälleen kerran valot päälle ja toteamus, että johtohan se on murtunut ilmeisesti tuon aiemman tapahtuman yhteydessä. Onneksi minulla on manuaalinen kaukolaukaisin, jolla saatoin jatkaa kuvauksia ja onneksi suuntausta ei enää tarvinnut suorittaa uudestaan Huh! Huh! Yön pimeyden ja tähtipölyn keskellä ajastimena sai tällä kertaa palvella matkapuhelimen ajastinkello jonka avulla sain mitoitetuksi n. 5min valotuksia kuvatessani em. Messierin kohteita. Tästä eteenpäin homma sujuikin jo ihan mallikkaasti ja sain kuin sainkin myös jonkinmoisen otoksen Saturnuksesta vaikkakin se on vain n. 15 asteen korkeudella naapuriemme talojen yläpuolella kaiken lämpöväreilyn ympäröimänä ja yön lähestyessä loppuaan. Kaikista edelläolleista edesottamuksista huolimatta tähtitieteen ja erityisesti tähtivalokuvauksen harrastaminen on kuitenkin sen arvoista ja kaukosäätimenkin sain jälleen päivänvalossa toimimaan, kun hieman vaihtelin uusia ”piuhoja” tuhoutuneiden tilalle, joten loppu hyvin kaikki hyvin.
Kuvasaalis: M13 valotus 25 min. ISO 800, M65 valotus 15 min. ISO 800 ja M51 valotus 45min. ISO 800 sekä Saturnus 500 / 387 framea.
Syvätaivas: Kuvausputki Celestron CPC 1100 XLT f6.3 polttovälinlyhentäjällä ja kamerana Canon 60Da
Saturnus: Kuvausputki Celestron CPC 1100 XLT + Celestron Ultima 2X Barlow ja kamerana Imaging Source DBK 21 AU04.AS
Käsittelyt Deep Sky Stacker, RegiStax ja PhotoShop.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti