Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






lauantai 7. syyskuuta 2013

Andromedaa ja Uistimenperukkeita 07.09.2013

Andromedan Galaksi M31
Kuusamon Uistin Oy:n Vaijeriperuke n:o5 "viritys"
  
Niinpä sitä Syksy on taas saapunut ja pimeät yöt sen myötä.
Nyt on hyvä jatkaa siitä mihin jäin viime keväänä. Tuolla Quadrupletilla ei turhan paljoa ole tullut kuvailtua noita taivaan ihmetyksiä, joten nyt tämä kaunis, kirkas ja lämmin syksy tarjoaa oivan tilaisuuden korjata asia. Putken piirtokyvystä sain toki maistiaiset Orionin Suurta Sumua kuvatessani, mutta siihenpä se sitten jäikin.
Andromedan  Galaksi on siitä hyvä kohde, että näin syksyisin se pysyy verraten korkealla taivaan kannella läpi koko yön ja on omasta pihastani mainio ja "helppo" kohde saada jotain konkreettista aikaiseksikin. Pitkän tauon jälkeen aikaa kului asioiden palauttamiseksi mieleen ja kaikki piti tarkistaa useaan kertaan, mutta sitten kun kaikki oli tarkistettu niin homma sujuikin vain kahvia termospullosta hörppien, kameran raksutellessa suljinta auki ja kiinni ajastimen ohjeistuksen mukaisesti. Välillä muistikortin tallennusvalo vilautti punaista valoaan ikään kuin ilmoittaen, että taas olisi yhden kuvan verran valoa 2,5 miljoonan valovuoden päästä siepattuna bittien ikuiseen viidakkoon.
Kesällä virittelin myös kuvanmukaisen irrotettavan jatkopätkän putken suulle, jonka tarkoituksena on saada kirkkaimpien tähtien ympärille diffraktiopiikit, kuten "oikeiden" tähtiputkien "kauniissa" kuvissa on.
Putkena käytin pätkän valkoisesta 100mm muovisesta ilmastointiputkesta, johon virittelin ristikkäin Kuusamon Uistin Oy:n vaijeriperukkeet n:o 5.
Näin kaksi toisistaan melko reilusti erilaiset harrastukset kohtasivat pimeän syksyisen taivaan alla kohtalaisen onnistuneesti.
Tästä on hyvä jatkaa :)

Kuvausputkena TS 80/520 Quadruplet.
Kamerana Canon 60Da.
Guidausputkena Celestron CPC 1100 ja ohjelmana PHD-Guiding.

Käsittelyt DSS 3.3.3beta51 ja PhotoShop CS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti