Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






lauantai 14. syyskuuta 2013

NGC 1499 California sumu ja Canon 60Da 14.09.2013


Syksyn toinen havainto- sekä kuvausyö ja tällä kertaa kohteena NGC 1499 eli California-sumu.
Kuvasin tätä samaista kohdetta myös marraskuussa 2012 mutta silloin Akromaattinen Orion ShortTube 80/400 guidausputkeni antoi melko vaatimattoman tuloksen. Eihän se tietysti mikään optimaalisin kuvausputki kyllä olekaan, mutta kyllä silläkin jotain saa aikaiseksi. Nyt putkena oli huomattavasti laadukkaampi Quadruplettini joka antoi myös huomattavasti paremman lopputuloksen. Mikä parasta kohde mahtui vielä kohtalaisen hyvin kuvakentän sisälle vaikka polttoväli olikin Orioniin verrattuna myös kasvanut 120mm.
Yö sinällään toisti viime viikonlopun Andromedan kuvauksen kaavaa kahvinjuonteineen yms. rituaaleineen ja Quadkin sai suullensa jälleen kerran tuon "KalaKallen" diffraktio-härvelin :)
Kuvausajaksi ajastimeen asettelin 10min / ruutu ja herkkyydeksi jätin edelleen tuon ISO 400 joka tuntui toimivan vallan hyvin Andromedan kanssa.
Kotipihastamme lähes jokaiseen ilmansuuntaan on jonkintasoista valosaastetta tarjolla ja olenkin suunnitellut hankkivani jonkunlaisen suotimen leikkaamaan tuon valosaasteen aiheuttamaa ongelmaa. Astronomicsilta löytyisi kyllä apu em. ongelmaan mutta ainakin Eos-clip-filttereiden hinta on vielä melkoisen korkea verrattuna vastaaviin 2 tuuman kierremalleihin. Eos filttereissä on toki etunsa. Ne toimivat samalla kennon pölysuojina jolloin puhdistamistarve vähenee eikä niiden kanssa pitäisi olla pelkoa backfocus ongelmista. Tällaiset himmeähköt sumukohteet vaatisivat käyttöön kaiken mahdollisen herkkyyden mutta valosaasteen keskellä vaikeutena on juuri tuo taustataivaan vaaleus.
Kuvatessani kyseistä California-sumua näin myös elämäni upeimman tulipallon mitä koskaan olen nähnyt. Tällaisia näkee yleensä vain elokuvissa tai netistä valvontakameroiden kuvaamina. Tällä kertaa sain todistaa kyseistä tapahtumaa aivan omin silmin. Tulipallo syöksyi juuri sopivasti täsmälleen samalta suunnalta kuin kuvauskohteeni. Se syttyi n. 60 asteen korkeudella jättäen ensin jälkeensä oranssin vanan, räjähtäen sitten n.30 asteen korkeudella sinivihreänkeltaisena kuutakin kirkkaampana välähdyksenä, jatkaen edelleen pystysuorana oranssina vanana aina lähes horisontin korkeudelle saakka. Aluksi olin aivan varma, että se osui juuri kuvauskohteeni kuvakentän alueelle mutta tällä kertaa  harmikseni se meni ohi. Syväntaivaan ruutuja kun valottelee niin yleensä aina tärkeimmän valotuksen kohdalle osuu joku satelliitti tai tähdenlento, mutta ei siis tietenkään nyt kun sitä olisi oikein toivonut. Pääsin kuitenkin näkemään jotain sellaista mitä moni ei varmaan tule koskaan elämänsä aikana näkemään.

California-sumun kuvauksessa käytin täsmälleen samaa kalustoa kuin Andromedan kuvauksessakin edellisviikonloppuna eli kuvausputkena TS Quadruplet 80 /520 ja kamerana Canon 60Da. Guidausta hoiteli Celestron CPC ja PHD sulassa sovussa ;)
Valotukset 15 x 10min. ISO 400 eli yhteensä 2h30min.

Käsittelyt DSS 3.3.3beta51 ja PhotoShop CS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti