Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






maanantai 28. syyskuuta 2015

Superkuunpimennys 28.09.2015



Superkuu pimentyneenä klo 05:47

Viime yönä tuli sitten kuvailtua "Super" Kuunpimennystä. Super sana on ehkä hieman liioiteltu, mutta koska se on ilmeisen mediaseksikästä käytän sitä sanaa minäkin.
Täällä Valkeakoskella tuo Superkuunpimennys näkyi surkeasti lukuun ottamatta juuri tuota täydellisen vaiheen aikaa, jolloin pilviverho repesi kauttaaltaan ja taivas avautui tähtikirkkaana aivan sopivasti, jotta kykenin saamaan täydellisen vaiheen tallennetuksi tuosta "Supertapahtumasta"
Tuossa ottamieni kuvien metatietoja tarkastellessa taivas näyttäisi avautuneen n. klo 05:22 ja menneen täysin umpipilveen jälleen klo 05:52 eli puoleksi tunniksi ja sitten niin nappiin kuin vain voi olla :)

Olimme ystäväni Anssin ja hänen poikansa Eetun kanssa parkkeeranneet automme ja laitteistomme täällä Valkeakoskella ns. Juusonrannan suoralle, pellonlaidassa kulkevan pyörätien varteen.
Siinä sitä sitten tuijoteltiin porukalla pilvistä taivasta hyvä tovi, kunnes pimennys alkoi näkymään.
Itse olin ollut paikalla jo kello kolmesta saakka vahvasti uskoen, että saan kuvatuksi edes jotain.
Onneksi olin varannut jälleen makoisaa kahvia ja voileipiä lohduttamaan harmaan taivaan synkistämää mielialaa.

Pyörätien laidassa, autot parkissa seisten, laitteistojen kanssa häärien ja punavalo otsalampussa vilkkuen tuli aiheutettua muutamalle autoilijalle varmaan muutamia ylimääräisiä sydämentykytyksiä heidän kenties kuvitellessaan tutkan tai ratsian osumisesta kohdalleen. Eräskin rouva lähestulkoon pysähtyi autollansa kohdallemme kunnes huomasi, ettei häntä kukaan käskenytkään pysähtymään :)

Kuvia tuli otettua kuutisen kymmentä, joista täydellisimmän vaiheen kuvan laitoin tänne sekä taivaanvahtiin esille.
Kuvauskalustona toimi vanha ja uskollinen SkyWatcher 200/1000 HEQ5 ja kamerana jälleen Canon EOS 60Da. Valotusaika oheisessa kuvassa 2 sekuntia ISO400 arvolla.
Danjonin asteikolla https://fi.wikipedia.org/wiki/Danjonin_asteikko arvioisin pimennyksen olleen n:o 2 tai jopa n:o 1, mutta tummin pimennys joka tapauksessa mitä koskaan olen nähnyt tai kuvannut.

EDIT: 29.09.2015 Kuva käännetty vastaamaan visuaalista näkymää.

1 kommentti:

  1. Upean näköinen kuva, täällä idässä keli oli täysyn pilvinen ja jäätävä supekuupimennys jäi näkemättä:)

    VastaaPoista