Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






sunnuntai 14. helmikuuta 2016

VII CCD / Digikameratapahtuma Hauholla 5-7.2.2016



Jälleen on vuosi vierähtänyt edellisestä Hauholla järjestetystä digikamera tapahtumasta.

Tällä kertaa paikalle olikin kokoontunut ennätysyleisö.
Tähtitaivaan ja sen ihmeellisten kohteiden kuvaamiseen liittyviä asioita oli tullut kuuntelemaan kaikkiaan 53 innostunutta alan harrastajaa.
Tapahtuman veturina toimiva Auvisen Antti kertoi paikalla olleen enemmän porukkaa kuin koskaan aiemmin. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta ja on tällä hetkellä osanottaja määrältään yksi suurimpien joukkoon luettava tähtiharrastustapahtuma Suomessa.

Alan konkarit Jari, Lauri ja Samuli kertoivat Komakallion observatorion rakennusprojektistaan sekä siihen liittyneistä haasteistaan. Tavoitteenaan heillä on saada täysin etäohjattava observatoriorakennus. Putkia onkin jo mahdollisuus ohjata etäkäytöllä, mutta katon liikuttelu vaatii vielä lihasvoimaa. https://astronaavis.wordpress.com/. Lisäksi he opettivat Pixinsight, Sequence Generator Pro ja PHD 2 ohjelmien käyttöä.

Päivisen Rauno piti erittäin mielenkiintoisen luennon vaativista kuvausprojekteistaan Herbig Haro kohteiden parissa. Itse Herbig Haro oli itselleni täysin tuntematon ennen tutustumista Raunon ottamiin kuviin. http://pellervo-observatory.blogspot.fi/
Wikipediassa kohteista kerrotaan seuraavasti : Herbig-Haro -kohde (HH-kohde) on pieni tähtimäinen kirkas sumu. Se on ilmeisesti kaasusuihkupari, joka sinkoutuu vasta muodostuneesta tähdestä napojen suunnassa. Kaasu suihkuaa noin 150 km/s nopeudella. Suihkun törmätessä tähtienväliseen aineeseen, se hohtaa hyvin kirkkaana. Herbig-Haro -kohteita on usein tähtien syntyalueilla. Kohteet on nimetty George Herbigin ja Guillermo Haron mukaan, jotka havaitsivat niitä toisistaan riippumatta noin 50 vuotta sitten. Wikipedia: Herbig-Haro. 

Luentojen ja ruokailujen välissä tutustuimme paikalle tuotuihin laitteistoihin ja "rompetoriin", josta itselleni jäivät matkaan Nikon 10x50 kiikarit. Lisäksi vaihdoimme tähtiharrastus kuulumiset sekä tietenkin saunoimme yön pimeimmille tunneille saakka.

Pixinsightista sekä muista tähtikuvaukseen - ja käsittelyyn käytettävistä ohjelmista, unohtamatta Timo Kuhmosen esitelmää liittyen meteorien radiokaikujen vastaanottoon, saimme kuullaksemme jälleen sen verran kattavan paketin, että sen ja Lautsian notkuvan pitopöydän antimet eivät ole ainakaan itselläni vieläkään kunnolla sulaneet, vaikka tapahtumasta tätä kirjoittaessani on jo viikko kulunut :) Eilen mm. asentelin kuvausläppärilleni PHD 2 guidaus ohjelman, joka asentui ilman sen suurempia ongelmia. PHD tunnisti StarShoot kameranikin välittömästi, joten kun nuo pilvet vielä häipyisivät niin pääsisin kokeilemaan ohjelmaa käytännössä. http://openphdguiding.org/ 

Kaikkiaan tapahtumasta jäi Timpeltä ostetun hienon kiikarin lisäksi matkaan jälleen kerran positiivinen fiilis ja kuten jo foorumillakin hehkutin ensivuodesta niin I'll Be Back ;)

Kiitos taas kaikille hyvistä neuvoista ja mukavasta seurasta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti