Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !


maanantai 21. tammikuuta 2019

"Superverisusikuu" 21.01.2019


Kuvakooste Kuunpimennyksestä
Kuunpimennys ajoi jälleen tähtiharrastajan kirpeään, reilun 20 asteen pakkasaamuun, lämpöisten vällyjen välistä.  Olihan kyseinen tapahtuma median toimesta ristitty melkoisen raflaavasti ”Superverisusikuuksi”. Kuka lienee mokoman nimihirviön moiselle tapahtumalle keksinytkin, mutta eipä silti, seuraava Suomessa näkyvä Kuunpimennys onkin vasta vuonna 2025, joten se oli minulle myös pieni potkaisu tapahtumaa ikuistamaan.
Tähtivalokuvaus harrastuksena on kaiken kaikkiaan erittäin mukavaa, mutta tällaisina aamuina kun pakkanen virittelee viulujansa korkeimpiin säveliin, tekisi mieli luovuttaa ja jäädä vain vuoteen lämpöön, mutta eipä auta ei. Niskasta itseänsä vain kiinni ja kahvinkeittoon jo kello 4 aamulla.
Kuunpimennyksen kannalta keli oli mitä mainioin. Kirkkautta riitti, mutta pakkasta olisi tosiaankin saanut olla huomattavasti vähemmän.
Kohmeisin sormin suuntailin Sky-Watcher HEQ5 putkeni ja Canon 60Da kamerani jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä Kuuta kohden.
Ensimmäiset kuvat otin noin klo 5:37, jolloin Maan täysvarjo alkoi lipua Kuun kiekon eteen. Kameran kaukolaukaisimeen asetin yksittäisten kuvien kuvausväliksi 2 minuuttia. Kello 06:41 Kuu siirtyi täysvarjon sisään ja klo 07:12 Maan täysvarjo peittikin sitten Kuun täydellisimmillään. Vain valotusaikoja ja tarkennusta jouduin hieman säätelemään muutaman kerran session aikana.
Kello 07:17 Kuu peittyikin jo läntisen taivaan puolella olevien puunlatvojen taakse, jolloin päätin myös lopetella ja siirtyä ”pirtin” lämpöön. Toisin sanoen, tapahtuman loppuvaiheet jäivät minulta näkemättä.
Yksittäisiä kuvia sain otetuksi n.120 kpl, joista valitsin sopivimmat muodostaakseni aikajanat tapahtumasta.
Tällä kertaa valmistelin aikajanan spiraalin muotoon, josta ilmenee tapahtuman kulku aina täydellisimpään klo 07:12 vaiheeseen saakka. Ohessa myös kuva tuosta täydellisimmästä vaiheesta erikseen. Danjonin asteikolla ehkä luokkaa 2.
Täydellisin vaihe klo 07:12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti