Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Canon 60 Da ja NGC 7000 13.11.2012


No niin, nyt sitten keli on jo toistamiseen pienen ajan sisällä kelvollinen syväntaivaan kohteiden kuvaamiseen. Tästähän meinaa jo tulla aivan tapa :)
Vaikka onkin arki-ilta ja huomenna aikainen herätys niin siitä huolimatta, eikun ”vehkeet” pihalle.
Tällä kertaa valitsin kohteeksi Pohjois-Amerikka-sumun, sillä sen kuvaamisesta saisin lisää kokemusta Vety-alfan aallonpituuden tallentumisessa Canon 60Da kamerani kennolle.
Vanha tuttu Orion ShortTube 80/400 akromaatti saisi tälläkin kertaa palvella kuvausputkena, Celestronin hoidellessa seurannan PHD-Guidingin kanssa.
Huolellisen suuntauksen jälkeen tarkentelin kameran kirkkaaseen tähteen varsinaisen kuvauskohteen eli ”Ameritiikkasumun” läheltä. Celestron CPC:ssä on näppärä toiminto tuo Precise-Goto, jonka avulla varsinaisen kohteen saa tarkasti kameran kennolle. Ensin valitaan kohde jota halutaan katsella/kuvata ja sitten valitaan ohjauskapulan valikosta tuo edellä mainittu toiminto. Painamalla tämän jälkeen ENTER, putki siirtyy kohdetta lähinnä olevaan kirkkaaseen tähteen. Kohteen keskityksen ja ENTER painalluksen jälkeen putki kääntyykin sitten tarkasti kohteeseen. Erittäin hyvä toiminto kuvattaessa juuri himmeitä kohteita, joita ei visuaalisesti kunnolla pysty paikantamaan.
Mutta tämänkertainen kohde oli siis Joutsenen tähdistössä sijaitseva NGC7000 eli Pohjois-Amerikka sumu. Canon 60Da toimi tälläkin kertaa vallan mainiosti ja tallensi sumusta mielestäni mukavasti yksityiskohtia sekä tuon Ha-emissioviivan punaisen värin. Kyllä se siitä kun se alkaa tarpeeksi maksamaan ;) Vain naapurimme kesken kaiken sytyttämä n. 5000W halogeeni suoraan pihaamme ja kuvauskalustoani kohti meinasi panna hermoni kireälle ja hankintalistalleni seuraavaksi ilmakiväärin ;). No ennen kuin tuohduin liikaa ystävällinen naapurini älysi sammuttaa tuon ”valosaastehelvetin” ja sain jatkaa kuvausteni parissa.
Kuvausputki Orion Shortube 80/400 ja kamera Canon EOS 60Da
Valotus 10x5min ISO 800 Yhteensä 50min.
Käsittelyt DeepSkyStacker 3.3.3 beta 47 ja PhotoShop CS 8.0.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti