Tervetuloa Käenpesän Observatorion astroblogiin.

Ajatuksenani on kerätä tänne kohdalleni osuneita tähtitieteeseen liittyneitä tapahtumia sekä tähtivalokuvia pienen kertomuksen saattamana.

Toivon, että nautit vierailustasi !






sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Canon 60 Da ja NGC1499 08.11.2012


Pitkästä, pitkästä ja vielä kerran siis tooooosi pitkästä aikaa taivas näyttäytyi tähtikirkkaana.
Tämä kuluva syystalvi on jatkunut aivan kesästä saakka hyvin epävakaisena, kuten kaikki astronomisien harrastusten parissa ”puuhastelevat” ovat todenneet.
Mutta nyt, nyt sain minäkin sekä ajoituksen, että kelin sopimaan yhteen ja sain roudata intoa puhkuen kalustoni ulos tuulettumaan.
Eipä ole paljoa tullut kokeiltua vielä tuota Canon 60Da kameraa. Vain yhden jonkinlaisen kuvan M51 kierregalaksista olen sillä saanut tähän asti otetuksi. Nyt siis putki sellaiseen paikkaan, josta näkyvyys olisi riittävä ja kohteeksi California sumu. Tällä kertaa kuvausputkena sai palvella Orionin ShortTube 80/400 akromaatti ja ohjausputkena Celestron CPC 1100XLT. Siispä kamera putkeen kiinni, pari tarkennuskuvaa ja kaukolaukaisimeen aluksi 2min valotusaika ja kameran säädin C-asentoon ja ISO-lukema arvoon 1600. Otettujen kuvien tarkastelun jälkeen lisäsin valotusajan viiteen minuuttiin ja muutin ISO arvon lukemaan 800 koska 5min. valotukset ISO 1600 arvolla tuottivat mielestäni liian vaaleita ruutuja. Se taas johtuu tuosta Valkeakosken kaupungin ja UPM tehtaiden tuottamasta valosaasteesta. :(
Verrattuna viimekertaan nyt putken seuranta toimi erinomaisesti. Liekö tuo vastapainon säätö sitten auttoi asiaa tai se, että seurantaputkena oli tällä kertaa CPC. Loppujen lopuksi sain sen mitä hainkin, nimittäin ihka ensimmäisen ottamani kuvan taivaan punaisesta emissiosumusta. With Canon You Can :)
Pitäisi vielä opetella tuo flättien ja darkkien käyttäminen niin saisi nuo kuvat vielä tasaisemmaksi.
Seuraava tärkeämpi hankinta on kuitenkin APO linssiputki, jossa on jo valmiina kuvakentän tasaaja yms kilkkeet. Sitä ja pimeitä tähtikirkkaita kelejä odotellessa……:)
Kuvauskalustona Orion Shortube 80/400 ja kamerana Canon EOS 60Da
Valotus 4x2min. ISO 1600 ja 10x5min ISO 800 Yhteensä 58min.
Pinoaminen DeepSkyStacker 3.3.3 beta 47-ohjelmalla (aiemmat DSS ohjelmaversiot kun eivät kyenneet käsittelemään näin isoja RAW kuvia).
Kuvankäsittely PhotoShop CS 8.0.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti